Nahajate se: O krajuZanimivosti

Zanimivosti

Kmetija Lužnik

20. maj 2016 / 2128

Z ispe, od tu in tam v zbirko starin.

Kmetija Lužnik leži na nadmorski višini 560 metrov, na mirnem kraju s pogledom na Kope – Kaštivnik. Na kmetiji zbiramo starine od leta 2007, saj se je ohranilo predmetov,ki se niso več uporabljali. Nekatere predmete so nam podarili prijatelji, znanci. Predmeti v zbirki so večinoma iz okolice Primoža na Pohorju, Vuzenice in Mute.

Zbirka zajema različne pripomočke, orodja iz kmečkega okolja ( brana, nečke, jarem, komat ), ki so jih nekoč uporabljali pri kmečkih opravilih, v gospodinjstvu in pri raznih drugih dejavnostih ( kovaštvu, mizarstvu, sečni in spravilu lesa, tesarstvu...).

Na kmetiji je ohranjen še delujoči mlin za mletje koruze, žita in preša na kamen.

Ogledate si lahko tudi manjši zeliščni vrt.

Dobrodošlico na kmetiji vam bo zaželel tudi ta brezovček.

Kako nas najdete?

Ko se čez dravski most pripeljete v Vuzenico, zavijete na desno po prednostni cesti. Po kakšnih sto metrih pod viaduktom zavijete levo in nato spet desno. Od tu se peljete naravnost še približno 1 km. Ko prispete na ravnino, po 50 m zavijete levo, kjer pa vidite tablo Sv. Primož na Pohorju. Peljete se skozi manjše naselje. Kjer se začne makadamska cesta, se vzpenjate še kakšna 2 km. Pripeljete se do kmetije Kanop, in nadaljujete pot po cesti naprej še 1 km. Pot vas pripelje na kmetijo Lužnik.

Dostop možen peš, s kolesom ali avtom.

Informacije:

Kmetija Lužnik – Klug
Sv. Primož na Pohorju 64
2367 Vuzenica
Tel.: +386 40 884 088 ( Dejan Klug )
E-mail: kmetija.luznik.klug@gmail.com

Ogled možen po predhodni najavi!

Kmetija Lužnik