Šport in rekreacija

Kolesarske poti

17. maj 2016 / 1766

BICIKL-LAND


1. startna kontrolna točka - Vuzenica (340. m.n.v.) Tu se začne pot bicikl-land. V bližini je nadžupnijska cerkev Sv.Nikolaja. Od startne kontrolne točke Vuzenica se odpravimo po ozki asfaltni ulici do prvega križišča v katerem zavijemo desno ob športnem parku, nakar peljemo po prednostni cesti ki zavija v levo, čez most reke Drave. Pot se rahlo povzpne do križišča glavne ceste Dravograd-Maribor zavijemo desno in se po glavni cesti peljemo do naselja Spodnja Muta kjer pri prečkanju mostu v križišču zavijemo levo proti naselju. Takoj za križiščem nas čaka naslednja...

2. kontrolna točka - Spodnja Muta (345 m.n.v.), do konca poti še 66,5 km. Znamenitost v bližini je cerkev Sv. Janeza. Naprej nas pot vodi skozi naselje in v trgu zavijemo v desno kjer se cesta rahlo povzpne. Nadaljujemo po prednostni cesti mimo blokov in Kovačije Muta kjer se prične cesta srednje strmo vzpenjati po gozdu. Ko se pripeljemo do konca asfaltne ceste se pot nadaljuje po ravnini in pelje naravnost v gozd kjer se začne rahlo vzpenjati. Pot nas pelje mimo kmetije in se na razpotju odcepi desno. Peljemo se mimo kmetije, kjer nas pot pelje naravnost. Pot nas pripelje čez dvorišče kmetije in se rahlo spušča, na koncu ravnine pot zavije levo v klanec. Po srednje strmem vzponu med travniki prispemo do bolj zvožene ceste Muta - Sv.Primož in pot nadaljujemo levo. Po kratkem vzponu dospemo do TABLE - Poltnik in pot nadaljujemo rahlo v levo po dobro zvoženi cesti. Na lepi razgledni točki sledi rahel spust do naslednje kontrolne točke.

3. kontrolna točka - Sv. Primož nad Muto (810 m.n.v.), do konca poti še 58 km. Znamenitost v bližini je cerkev Sv. Primoža. Po 50m asfaltne podlage se pot odcepi levo v lahek spust. Pri razpotju za kmetijo Naglič pot nadaljujemo po levem kolovozu, ki nas pripelje do križišča Sv.Jernej - Bistriški Jarek-Sv.Primož (710m.n.v.),(15,71km) in v njem zavijemo desno v lahek vzpon, ki nas pripelje do TABLE pri kmetiji in v križišču zavijemo ostro desno v klanec. Pot nas pripelje do naslednje točke.

4. kontrolna točka - Sv. Jernej nad Muto (1020 m.n.v.), do konca poti še 48 km. Žig se nahaja pri bližnji kmetiji Primož (Nanta). Znamenitost v bližini je cerkev Sv. Jerneja. Zavijemo desno čez travnik proti gozdu kjer je TABLA. Ob prihodu v gozd nas čaka srednje zahteven kratek spust, ki nas pripelje do table >državna meja<. Nadaljujemo desno po ravni gozdni poti kjer prečkamo državno mejo in prispemo do kapelice in pot nadaljujemo levo po travniku cca 50m vzpona. Ko prispemo na asfaltno podlago se pot nadaljuje levo po cesti. Ko prispemo do križišča glavne ceste zavijemo levo in pot nas vodi čez most. Pot je razgibana (rahlo navzdol in rahlo navzgor). Pri križišču za Soboth zavijemo levo proti naselju in naslednji kontrolni točki.

5. kontrolna točka - kraj Soboth (1050 m.n.v.), do konca poti še 34 km. Znamenitost v bližini je razstaviščni prostor Jakobihaus in cerkev Sv. Jakoba. Cesta nas pelje naprej skozi naselje in po kratkem vzponu spet pridemo nazaj na glavno cesto na katero zavijemo levo. Sledi kratek spust, nato čez most, v klanec in nato še zadnji spust do jeza Golica.

6. kontrolna točka - jez Golica (1070 m.n.v.), do konca poti še 34 km. Znamenitost v bližini je razstaviščni prostor Jakobi haus in cerkev Sv. Jakoba. Peljemo se po cesti čez jez in nato v kratek vzpon kjer na križišču zavijemo levo za Laken. Sledi konec asfaltne ceste ter spust do razpotja kjer se peljemo naravnost. Cesta se vseskozi rahlo spušča in vseskozi se držimo glavne povezave in ko dospemo do križišča kjer pot zavije rahlo v breg v smer Pernice zavijemo desno in po nekaj metrih dospemo do državne meje nakar sledi kratek spust do kmetije Herman.

7. kontrolna točka - kraj Pernice (935 m.n.v.), do konca poti še 20 km. Znamenitost v bližini je Hermanova kapelica. Od kmetije naprej se podamo v ne zahteven spust na katerem se vseskozi peljemo naravnost na razpotjih. Ko prispemo do TABLE in kažipota za Bistriški jarek - mejni prehod - Pernice, zavijemo ostro levo v strm spust po cesti. Na naslednjem križišču, kjer je TABLA spet zavijemo levo. Ko nas pot pripelje do začetka asfaltne ceste v Bistriškem Jarku, je na levi strani stara vojaška karavla. Asfaltna cesta nas pelje po dolini ob potoku do naslednje kontrolne točke.

8. kontrolna točka - Ekološka Kapelica (425 m.n.v.), do konca poti še 8,5 km. Znamenitost v bližini je Sedelnikov slap. Pot nas pelje še naprej po Bistriškem Jarku in na koncu se pot odcepi desno čez most v klanec. Na vrhu klanca se v križišču peljemo naravnost na makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo pot do gozda kjer je in pri njej zavijemo desno do naslednje TABLE, kjer peljemo naravnost. Pot nas pelje ob gozdu in travnikih kjer spet pridemo do TABLE in pri njej zavijemo desno proti glavni cesti kjer je naslednja kontrolna točka.

9. kontrolna točka - Caravaning (385 m.n.v.), do konca poti še 2,72 km. Znamenitost v bližini je Rimska cesta. Na glavno cesto zavijemo levo kjer nas čaka kratka ravnina in nato zadnji večji spust. Na koncu spusta v križišču zavijemo desno v smer Vuzenica. In krog je sklenjen. Pot nadaljujemo po rahlem spustu čez most in v križišču za avtobusno postajo zavijemo desno. Pot nadaljujemo naravnost, sledi rahlo navzdol in za tem križišče za Primož na Pohorju, kjer zavijemo levo skozi podvoz. Na naslednjem razpotju zavijemo na ne prednostno cesto (levo) in pred nami se prikaže cerkev pri kateri smo pot začeli (340m.n.v.),(69km).

DRAVSKA KOLESARSKA POT:


Dravska kolesarska pot vodi od izvira reke Drave v Italiji, 366 km vzdolž istoimenske reke skozi Vzhodno Tirolsko in Koroško do Maribora v Sloveniji. Gradnja od Maribora do izliva Drave v reko Donavo in naprej do Črnega morja je v srednjeročnem planu. Dravska kolesarska pot nosi mednarodno oznako R1 in je po naravni lepoti ter kulturni raznolikosti številka ena v Evropi. Za celotno pot potrebujete štiri do sedem dni, glede na sposobnost in homogenost skupine ter glede na interese za oglede številnih znamenitosti ob poti.

Mednarodna Dravska kolesarska pot je del evropske mreže kolesarskih poti. V Sloveniji poteka od Dravograda v smeri proti Mariboru. Pot se vije po razgibani pokrajini ob Dravi, vodi skozi staro trško jedro Dravograda, po lokalnih cestah in poteh vzdolž reke in preko gozdov prostranega Pohorja. Preko mednarodnega mejnega prehoda Radelj je dostop do kolesarskih poti po avstrijski Štajerski. Če ste v Slovenijo vstopili na mejnem prehodu Vič, se takoj usmerite proti Dravogradu. Vožnja skozi staro mestno jedro naj ne bo prehitra. Vzemite si čas vsaj za ogled znamenite romarske cerkve sv. Vida. Nato se usmerite preko edinega mostu (mimo železniške postaje) na desno stran reke Drave do Trbonj oziroma Vuzenice.

Če ste na sončno stran Alp (v Slovenijo) vstopili pri mejnem prehodu Libeliče, vas bo pot vodila čez Črneško polje mimo Dravograjskega jezera do obrežja reke Meže, ki se v Dravogradu izlije v Dravo. Najprej nas pozdravi strmo in skalovito pobočje, imenovano Bukovje, kjer se severozahodni obronki Pohorja spustijo vse do Drave. Celotno območje je zaradi svojih naravnih lepot zavarovano kot gozdni rezervat. Čaka nas 9 kilometrov prijetnega in pomirjajočega gozdnega okolja.

V Trbonjah si lahko ogledamo cerkev in se odpeljemo po gozdni cesti proti vasi Dravče ali pa zavijemo levo, prečimo Dravo in nadaljujemo skozi Sp. Gortino proti Muti. Druga možnost poteka po prometno bolj obremenjenih cestah. Prijeten in nenaporen spust iz Dravč nas pripelje do nekdaj največjega splavarskega središča ob Dravi, Vuzenice. Tukaj je priporočljiv krajši počitek, saj nas proti Vuhredu čaka strm vzpon (18%), ki pa je na srečo kratek. Pri vzponu nam za orientacijsko točko služi božjepotna cerkvica sv. Device Marije na Kamnu, odkoder je čudovit razgled po Dravski dolini. V Vuhredu drugič prečkamo Dravo in se usmerimo proti Radljam ob Dravi.

KOLESARJENJE PO VUZENICI IN ZASELKIH:


Iz Vuzenice vodi lepo urejena pot na Sv. Primož na Pohorju in dalje na Malo in Veliko kopo. Prav tako sta atraktivni krajši kolesarski poti Vuzenica - Dravče in Vuzenica - Vuhred.
Kolesarske poti