Lokalne novice (Lokalec.si)

FOTO: Srečanje policijskih veteranov na Svetem Primožu

19. junij 2020 / 120

Na Svetem Primožu v Vuzenici so se danes na  proslavi in tradicionalno družabnem srečanju policijskih veteranov osamosvojitvene vojne 91. Udeležili so se tudi  delavci in delavke v policiji, člani KUD MNZ Koroška, člani IPA RK  Koroška. Proslavo so v počastitev 29. Obletnice samostojnosti RS pripravili v sodelovanju z Občino Vuzenica. Po krajšem kulturnem programu je sledilo  družabno srečanje.

Dan policistov in policijskih veteranov obeležujemo 28. junija. Na ta dan se je pred devetindvajsetimi leti dogodil spopad za mejni prehod Holmec. To je bil eden izmed spopadov med slovensko osamosvojitveno vojno, ki je potekal med 27. in 29. junijem 1991 med pripadniki Slovenske policije in TO RS na eni strani ter pripadniki JLA na drugih za mednarodni mejni prehod Holmec. To je tudi eden najbolj obsežnih in intenzivnih spopadov celotne vojne. V spopadu je sodelovalo 62 pripadnikov JLA. Na slovenski strani je sodelovalo 81 policistov in 233 teritorialcev. Od tega sta 2 policista (Bojan Štumberger in Željko Ernoič) padla.

Danes so se na proslavi spomnili na padle policiste, proslavili dan samostojnosti, ter podelili plakete za dolgoletna dela v zvezi ali društvu Sever.