Lokalne novice (Lokalec.si)

NA VRTU: Domači sladoled zdrava popestritev naših jedilnikov

17. julij 2018 / 50

Sladoled ni pogruntavščina izpred nekaj sto let. V sladoledu podobni sladici so uživali že pred našim štetjem, ko so ledu dodajali med, vino in sadne prelive. Šele veliko kasneje so začeli dodajati mlečne izdelke. Pravi mojstri v pripravi ledenih dobrot so Italijani in Francozi in tam raznolikost okusov ne pozna meja.

DSCN5077

Sladoled pa lahko pripravimo tudi doma – takrat bomo točno vedeli kaj vse vsebuje in lahko je tudi zdrava popestritev naših jedilnikov. Delo nam bo zelo olajšal aparat za pripravo sladoleda, ki ga dobite že za nekaj 10 €. Preprost in uporaben.

Moj je sestavljen iz zunanje in notranje posode, ki ima med stenami hladilno tekočino, zato mora biti pred uporabo vsaj nekaj ur v zamrzovalniku . V pokrovčku je motorček z mešalno lopatko in prostor za vlivanje mase. Zmes se med mešanjem ohlaja in v 15 do 30 minutah se že lahko sladkamo. Če nimamo aparata zmes v posodici damo v zamrzovalnik in jo večkrat z vilicami premešamo.

DSCN8233

Tukaj so recepti dveh mojih najljubših čokoladnih sladoledov:
»Temnočokoladni« sladoled

Sestavine:
– 100 g čokolade z visokim deležem kakava,
– Žlica presnega kakava,
– 300 ml smetane,
– 100 ml jogurta ali skute,
– 50-100g sladila (trsni ali kokosov sladkor, sivkin ali pomarančni sladkor, yacon, …),
– Kakavovi ali čokoladni koščki.
Čokolado raztopim v delu smetane in ohladim. Dodam vse sestavine, zmešam in vlijem v aparat. Počakam, da se zgosti in zamrzne.

DSCN5079

»Čokoladni sladoled malo drugače«
Potrebujemo:
– 1 večji zrel avokado,
– 1 zrelo banano,
– 100 g datljeve paste,
– Žličko pomarančnega (limoninega) soka,
– Smetana (rastlinsko mleko), da je zmes gosto tekoča.
Avokado in banano spiriram in dodam ostale sestavine. Zmes vlijem v aparat in počakam, da zamrzne.

Avtor: Metka T. Gomboc