Aktualne novice in obvestila

26. GRADOVI KRALJA MATJAŽA

9. januar 2018 / 89

Črna na Koroškem, 26. januar do 28. januar

 

Spoštovani,

Ob koncu januarja 2018 bomo v Črni na Koroškem pripravili 26. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža.  Tradicionalna obuditev legende kralja Matjaža bo potekala pod koroško goro Peco v Črni na Koroškem, kjer smo od daljnega 1993 zgradili  že 1300 snežnih gradov in skulptur. Simpatična prireditev je magnet za obiskovalce s celotne Slovenije in sosednje Avstrijske Koroške, katere k obisku pritegne kulturno in športno dogajanje, koroške tradicionalne dobrote, razigrano zimsko vzdušje in obilo zabave.

 

26. prireditev njegovemu visočanstvu v čast bo potekala v času med 26.1. in 28.1.2018. Tridnevno dogajanje se prične v petek zvečer, s prihodom olimpijske bakle v Črno na Koroškem in s tradicionalnim nočnim slalomom med baklami, za pokal kralja Matjaža, na smučišču v Črni . Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program (predstavitev ekip, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam in glasbeni nastopi). S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje v Podpeci zvečer svoj vrhunec, ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo, dan pa se sklene s pravo koroško »gavdo«.

 

Nedelja je namenjena otrokom in družinam, za katere pripravimo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada, in številna presenečenja. V nedeljo se podelijo nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.

 

Celotna prireditev Gradovi kralja Matjaža pričara zabaven in razigran zimski vikend v naravi. Združuje, povezuje in odpira vrata domišljiji, vse to kralju Matjažu v čast.

 

Vabimo vas, da svoje sokrajane, obiskovalce spletnih vsebin, poslovne partnerje obvestite o  prireditvi Gradovi kralja Matjaža, obenem pa vas vabimo, da se nam pridružite v kraljestvu kralja Matjaža pod Peco.

 

Organizator prireditve:

Občina Črna na Koroškem 

26. GRADOVI KRALJA MATJAŽA